MUS som ledelsesværktøj – interview med Ellen Merete Juul

Skrevet af Per Boetius Andersen – 9/6/2021

MUSsamtale.dk har interviewet Ellen Merete Juul – ledelseskonsulent. Ellen har som selvstændig drevet Ledelseskonsulenten siden 2013.

Ellens faglige indsigt tæller bl.a. alle emner inden for ledelse og kommunikation. Ellen brænder i den grad for både at implementere og optimere på MUS-samtaler rundt omkring i virksomhederne. Det er hendes vurdering, at MUS er et af de vigtigste ledelsesværktøjer, man som leder kan anvende, når talen falder på motivation samt udvikling af den enkelte medarbejder.

Vi stillede Ellen nogle af de spørgsmål, som vi bliver mødt med på daglig basis. Det blev til en spændende samtale, hvor Ellen særligt fremhæver, hvor vigtigt en opfølgende samtale på selve MUS-samtalen er – hvis altså MUS skal skabe optimal værdi for både medarbejder og leder.

Først og fremmest: Hvorfor er MUS et vigtigt ledelsesværktøj?

”MUS er efter min vurdering, måske det vigtigste ledelsesværktøj, når det handler om udvikling af den enkelte medarbejder. Det kræver jo, at medarbejderne ved hvilke områder i organisationen, der skal fokus på – herunder hvilke mål der arbejdes for, og hvilken retning organisationen helt generelt bevæger sig i. MUS hjælper lederen med at sætte rammer og retning for den enkelte medarbejder. Udviklingssamtalen sikrer, at dette sker sammen med medarbejderen, samt at det stemmer overens med hele organisationens udvikling.

Ellen fortæller videre: ”Når jeg er ude hos mine kunder og spørger en leder: ”Ved du, hvordan dine medarbejdere har det? Ved du, om de trives, og om de generelt set er glade for deres arbejde?” Så er standardsvaret, jeg får: ”Ja, det tror jeg nok”. Så siger jeg altid til den pågældende leder: ”Jamen så starter vi med MUS-samtalen, for som leder skal du ikke tro – du skal vide! Og her er MUS et fantastisk værktøj til at blive klog på det. En leder skal kende sine medarbejdere. Her mener jeg: vide hvad der motiverer medarbejderne, hvilke rammer de arbejder bedst under, samt hvordan man som leder kan sikre de rammer for medarbejderen.

”MUS er et værktøj, som sikrer, at lederen sammen med sin medarbejder kan komme hele vejen rundt om det udviklingspotentiale, der altid ligger hos den enkelte medarbejder. Det kan være i form af et kompetencegab, eller adfærd der kunne ønskes anderledes for at stemme overens med de værdier, der eksisterer i virksomheden. MUS er en forholdsvis let og simpel måde at skabe struktur omkring det udviklingsarbejde.”

Kan MUS hjælpe til et bedre arbejdsmiljø og en større glæde på arbejdspladsen?

”Absolut – det er det, som det hele handler om. Trives du? Trives du i samarbejdet med din leder? Den væsentligste grund til at medarbejdere siger deres stilling op, er fordi de ikke trives i relationen til deres leder.

Du når langt, hvis man som leder gider dedikere sig til MUS-samtalen. Jeg oplever at mange – både ledere og medarbejdere – ikke tager udviklingssamtalerne alvorligt, men bare ser det som noget der skal overstås, fordi det opleves som værdiløst og spild af tid. Men hvis begge parter har forberedt sig til samtalen, og lederen lader sine medarbejdere forstå, at dette altså er medarbejderens samtale, så flytter MUS virkelig noget i en positiv retning. Medarbejderen vil opleve anerkendelse, støtte og ret sandsynligt en bedre relation til sin leder.

Men man skal samtidig huske, at MUS-samtalen er en udviklingssamtale – ikke bare en trivselssamtale. Lederen skal altså hele vejen rundt. Samtalen skal ikke kun handle om trivsel og da slet ikke om løn. En udviklingssamtale skal ikke forveksles med hverken en trivsels- eller en lønsamtale.

Hvor vigtigt er det at følge op på MUS-samtalen?

”Det er jo alfa og omega, at man følger op på den samtale, lederen har haft med medarbejderen. Under MUS-samtalen har man jo aftalt og fastsat nogle udviklingsmål for medarbejderen. Det kan både være kortsigtede og langsigtede mål, som det er vigtigt at få fulgt op på. Lad der ikke gå mere end en måneds tid, så mødes man leder og medarbejder igen. Her vil jeg anbefale at sætte 15-20 min. af til en opfølgningssamtale, hvor man sætter sig ned sammen og vurderer, hvordan det er gået med de mål, som blev sat til MUS.

Den opfølgende samtale skal selvfølgelig også forberedes! Når der følges op på MUS-samtalen, kan medarbejderen jo både se og mærke, at der rent faktisk er blevet lyttet, og vedkommende vil opleve, at der sker noget med de aftalte udviklingsmål. Således kommer MUS til at skabe værdi.

Hvad er den økonomiske gevinst ved at afholde gode MUS-samtaler?

”MUS-samtaler er det magiske værktøj for en leder til at fastholde sine medarbejdere. Den viden som går tabt med en medarbejder kan jo være nærmest uerstattelig. Hvis man kigger på det kroner og øre-mæssigt, så er det jo millioner, de fleste virksomheder kan spare ved at afholde regelmæssige, værdiskabende MUS-samtaler.

Man plejer at sige, at en ny medarbejder koster op til flere hundrede tusind kroner i forhold til en rekrutteringsproces, tabt viden, oplæring etc.

Så med det økonomiske perspektiv er der en stor gevinst at hente. Man kan også sige, at hvis man har fokus på en decideret udvikling af medarbejderne, så skulle de gerne flytte sig rent kompetence- eller adfærdsmæssigt. Det vil sige, at de gerne skulle klare sig bedre, når de er ude på arbejdspladsen. Den udvikling skaber potentielt både mere omsætning for virksomheden og kan gøre medarbejderen til en endnu bedre kollega.

Som leder, performer man også bedre, fordi man gennem MUS-samtaler har noget at forholde sig til, hvis man klæder sig selv og sine medarbejdere ordentlig på til samtalen. MUS-samtaler er mere end bare at gennemgå de spørgsmål, man har sat op. Man lærer sine medarbejdere meget bedre at kende og bliver skarpere på, hvad der motiverer dem, og hvad der gør, at de kan flytte sig rent udviklingsmæssigt.”

Læs mere om konsekvenserne ved at glemme/nedprioritere MUS i artiklen: Har du glemt MUS-samtalen? Det kan blive dyrt…

Skal din MUS-proces også sættes i system?

Det er både nemmere og billigere end du tror.

Se systemet

Kunne du lide dette interview med Ledelseskonsulenten? Og vil du vide mere om, hvordan Ellen kan hjælpe din virksomhed? Så kan du kontakte hende inde på hendes hjemmeside www.ledelseskonsulenten.dk og på Tlf.: 20 72 44 60. Du kan også sende hende en mail på kontakt@ledelseskonsulenten.dk.

MUS er uden tvivl et vigtigt og værdifuldt ledelsesværktøj. Skal det også være nemt at administrere og i overensstemmelse med GDPR? Så kontakt MUSsamtale.dk og få adgang til et brugervenligt digitalt værktøj.