Er du bange for din MUS-samtale?

Er du bange for din MUS-samtale?

MUSsamtale.dk bliver jævnligt kontaktet af medarbejdere, som er bekymrede for at deltage i en forestående MUS-samtale på deres arbejdsplads, og som ønsker vores rådgivning. Måske har du det også sådan, siden du er landet på denne artikel.

Sofie Hjorslev Andreasen

Skrevet af Sofie Hjorslev Andreasen - 30/8/2024

Du er altså ikke den eneste, og årsagen til at folk er bekymrede for MUS-samtalen er typisk en anspændt relation til nærmeste leder, og at man derfor frygter, at MUS-samtalen skal udvikle sig til en ”afhøring” frem for en konstruktiv dialog.

Uanset hvad årsagen er, bør du reagere på den manglende lyst til at deltage i udviklingsinitiativer, for det er et meget tydeligt tegn på, at der er noget i dit arbejdsliv, som ikke fungerer hensigtsmæssigt, og det bør håndteres, før problemet får lov til at vokse sig større.

Vi får tit spørgsmålet; Kan man sige nej tak til en MUS samtale? Det kan man i princippet godt, da MUS-samtalen skal anses som et tilbud fra arbejdsgiver. Dog fraråder vi, at man melder fra til sin MUS, da det i de fleste virksomheder forventes, at medarbejderne støtter op om konceptet, og i værste fald vil det blive opfattet som et tegn på, at du ikke engagerer dig i din egen og arbejdspladsens udvikling, hvis du melder fra.

Derfor er det vores anbefaling, at du deltager, og du kan benytte dig af følgende råd, hvis du føler dig utryg ved MUS-samtalen:

Forberedelse:

Forberedelse er afgørende – især hvis der er spændinger i relationen til din leder. Sørg for at forberede dig godt, så du ved hvad du ønsker at tale om, og husk at MUS ikke er en eksamen eller en afhøring. Det er din mulighed for at præge din arbejdssituation og fremtid. Tænk over dine præstationer, udfordringer og mål. Hvad har fungeret godt, og hvad har været vanskeligt? Når du møder velforberedt op, er det nemmere at bevare fokus på det faglige og på dine personlige udviklingsmål, frem for at blive fanget i en potentiel konflikt. Husk også at overveje, om der er spørgsmål, som du gerne vil stille din leder angående dine udviklingsmuligheder.

Sæt rammerne:

Er der noget ved samtalens format, der gør dig utryg, så kan du foreslå ændringer. For eksempel man du bede om at få en bisidder med til samtalen. Bisidder kan være en af arbejdspladsens tillidsrepræsentanter eller en fra HR-afdelingen. De kan tilbyde vejledning og hjælpe dig med at forberede dig på samtalen. I nogle tilfælde kan de også være med til at formidle en bedre dialog mellem dig og din leder.

Åben dialog:

Vær ærlig omkring dine bekymringer. Ved at få sagt, at du er utilpas ved samtalen allerede fra starten, kan du få en dialog med din leder om, hvad årsagen kan være. Oftest finder man ud af, at det slet ikke behøver være en ubehagelig oplevelse, men måske er det bare misforståede forventninger til, hvordan samtalen skal forløbe.

Fokuser på det positive:

Husk at formålet med samtalen er at støtte dig og din udvikling på arbejdspladsen. Det er jo i din interesse at få indflydelse på dit eget arbejdsliv. I sidste ende kan du altid trække dig fra samtalen, hvis ikke den bevæger sig i en konstruktiv retning, og du føler ubehag undervejs.

Undgå konflikt:

Uanset hvad der sker under MUS-samtalen, bør du aldrig tage konflikten på stedet. Du er naturligvis i din gode ret til at forklare, hvor du er uenig, men hvis du og din chef ikke kan nå til enighed, eller stemningen bliver anspændt, bør du undgå konflikten, men blot notere din leders synspunkter. Efterfølgende kan du tale med dine kollegaer og undersøge, om de oplever noget tilsvarende og derefter kontakte jeres tillidsmand og eventuelt fagforeningen, så du kan blive hjulpet videre.

Skal din MUS-proces også sættes i system?

Det er både nemmere og billigere end du tror

Se systemet

Streamer

Hvis du efter samtalen fortsat føler, at relationen til din leder er problematisk, kan det være nødvendigt at overveje, hvilke muligheder der er for at ændre situationen. Det kan indebære yderligere samtaler, involvering af HR eller ledelsen, coaching eller i sidste ende skift af afdeling eller arbejdsplads, hvis det viser sig, at der ikke er udsigt til forbedring. Det er vigtigt at du tager ansvar for din egen trivsel og karriereudvikling samt at søge løsninger, der giver dig mulighed for at arbejde under de bedst mulige forhold.

MUS-samtalen skal være en positiv og konstruktiv oplevelse, der giver mulighed for at vokse både fagligt og personligt. Hvis man oplever bekymringer eller udfordringer i forbindelse med udviklingssamtaler, er det vigtigt at reagere.

Har du spørgsmål, som ikke er blevet besvaret i denne artikel? Så besøg vores ’Spørgsmål og Svar’ sektion (FAQ), hvor vi besvarer alle de typiske spørgsmål relateret til udviklingssamtaler. Gå til ’Spørgsmål & Svar’ (FAQ)

Du er også velkommen til at række ud til MUSsamtale.dk, så skal nok vi hjælpe dig, så godt vi kan.

Sofie Hjorslev Andreasen

Sofie Hjorslev Andreasen

Sofie er konsulent hos MUSsamtale.dk og hjælper kunderne godt i gang med deres nye MUS-værktøj. Hun har 8 års erfaring med implementering af software og support, og så kan hun gøre selv komplekse processer helt enkle at forstå. Booker du en demo af vores MUS-værktøj, kan du være heldig at få en virtuel kop kaffe med Sofie.

Hvad vil du læse mere om?