
På grund af coronavirus er arbejdslivet ændret for de fleste, og mange arbejder hjemmefra. I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at mennesker reagerer meget forskelligt, når store forandring implementeres på kort tid. Det er bestemt ikke alle, der trives godt med hjemmearbejde og isolation. Derfor bør ledere prioritere at få afholdt den årlige MUS-samtale. Måske skal den endda fremrykkes, da den sandsynligvis er endnu vigtigere under de nuværende omstændigheder.
Jævnfør Dansk Sygeplejeråd viser arbejdsmiljøforskning, at forudsigelighed har en stor betydning for at skabe et godt arbejdsliv. Signe Hagel Andersen, der er næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København kommer i Netavisen Pio ind på, at man ifølge forskningen kan blive decideret syg af at gå på arbejde ved mangel på forudsigelighed i arbejdsopgaverne.
Hvad gør man, når en pandemi rammer og forudsigeligheden bliver påvirket?
De fleste virksomheder er påvirket af COVID-19, og derfor er hjemmearbejde, nye arbejdsopgaver og måske endda en frygt for at miste sit job, en virkelighed for mange.
Sundhedsstyrelsen har lavet 11 gode råd til mental sundhed, da bekymringer og krav til afstand, kan være mentalt hårdt, føre til symptomer på stress og depression samt føre til ensomhed. Rammerne for hverdagen er nemlig ændret, og uvisheden kan opleves stor, forklarer Sundhedsstyrelsen. For at hjælpe dine medarbejdere bedst muligt på vej med at bevare en god mental sundhed, har vi set på de 11 gode råd fra Sundhedsstyrelsen. De kommer bl.a. ind på vigtigheden af at skabe struktur og holde kontakt løbende, men på afstand (dette kan evt. være via videomøder eller telefonsamtaler). Man er nødt til at acceptere, at krisen kan være en belastning for medarbejderne, og derfor bør man minde dem om, at de gør en forskel. Samtidig nævner Sundhedsstyrelsen vigtigheden i god søvn, sund kost og fysisk aktivitet, samt at man ikke må bebrejde sig selv eller andre, hvis man bliver smittet med COVID-19.
Husk samtidig på, at selvom vi alle er påvirket af pandemien, er det meget forskelligt både fra arbejdsplads til arbejdsplads men også fra menneske til menneske, hvordan vi reagerer på påvirkningen. Nogle arbejdspladser oplever et stort pres, da de pludselig har et øget antal kunder, patienter eller lignende, og måske endda skal hjælpe til med at holde landet kørende. Samtidig oplever andre at skulle lukke arbejdspladsen for en periode, og sende sine medarbejdere hjem. Nogle medarbejdere trives måske rigtig godt ved at arbejde hjemme og være mere selvkørende. For andre er det sværere at tilpasse sig denne nye arbejdsstil – måske skal de læres op i nye teknologier eller har et større behov for daglig kontakt og feedback.
Skal din MUS-proces også sættes i system?
Det er både nemmere og billigere end du tror

Hvad kan leder konkret gøre, for at opretholde et sundt arbejdsmiljø?
Man kan sørge for struktur, så alle ved, hvilke arbejdsopgaver, der skal prioriteres. Samtidig kan man lytte til sine medarbejdere, og holde fast i at gennemføre MUS. Udviklingssamtaler er ideelle til at afklare, hvordan medarbejderne har det, samt om der er behov for at justere måden, den enkelte medarbejder skal imødekommes/støttes for at opnå bedst mulig trivsel og motivation. Selvom de fleste foretrækker at afvikle MUS-samtaler, når både leder og medarbejder er fysisk tilstede, kan det sagtens fungere som video-møde. Det er under alle omstændigheder bedre end at udskyde samtalerne.
MUS-samtale som video-møde: Se vores råd til at opnår gode MUS-samtaler over telefon, Skype eller lignende her.
Udover MUS, er det en god idé løbende at følge op på nyheder fra medierne, så virksomhedens medarbejdere ved, hvordan udviklingen konkret påvirker dem. Fx hvis regeringen sætter et loft på, hvor mange mennesker der må samles, så informér tydeligt om, hvordan dette vil påvirke virksomhedens arbejdsgang.
Pas godt på jer selv og god arbejdslyst.
Hvis du sidder tilbage med spørgsmål/input til emnet eller MUS-samtaler generelt, er du meget velkommen til at kontakte os på info@mussamtale.dk.
- Dansk Sygeplejeråd: Hvordan har det påvirket os at arbejde med corona
- Sundhedsstyrelsen: Gode råd til trivsel og mental sundhed

Sofie Hjorslev Andreasen
Sofie er konsulent hos MUSsamtale.dk og hjælper kunderne godt i gang med deres nye MUS-værktøj. Hun har 8 års erfaring med implementering af software og support, og så kan hun gøre selv komplekse processer helt enkle at forstå. Booker du en demo af vores MUS-værktøj, kan du være heldig at få en virtuel kop kaffe med Sofie.