
Har du nogensinde befundet dig i en situation (fx en MUS-samtale), hvor den anden part i dialogen var umulig at kommunikere med – eller simpelthen ikke forstod hvad du sagde, selvom du synes, at du kommunikerede klart og tydeligt?
Thomas Erikson har skrevet bogen ’Omgivet af idioter’, som kan hjælpe os med at forstå forskellige typer af mennesker. Vi har valgt at se nærmere på bogen, da en MUS-samtale gerne skulle udvikle og motivere – og i hvert fald ikke ende i de-motivation og konflikter. I artiklen her kan du derfor møde de forskellige personlighedstyper, som bogen beskriver, og få et par gode råd til, hvordan du får en (endnu) bedre dialog med dem.
Er du rød, gul, blå eller grøn?
I bogen beskriver Thomas Erikson fire forskellige typer mennesker, ved at dele dem op i farver. Herunder kan du læse en kort beskrivelse af de fire typer, og få råd til, hvordan du bedst ”takler” dem hver især, samt hvad du absolut ikke skal gøre.
Den dominerende medarbejder (rød)
Har du nogensinde siddet til MUS med en, der tydeligt viser med sin attitude, at samtalen ikke er vigtig for hende? Hun spilder ikke tiden, for det vil være spild af penge, og derfor tager hun også hurtigt føringen i samtalen. Hun er ambitiøs, resultatorienteret og beslutsom.
I så fald har du med en ’rød person’ at gøre, ifølge Thomas Erikson.
For at få mest muligt ud af samtalen, skal der sættes mål. Giv direkte feedback, og meget gerne med konkrete eksempler – pak endelig ikke noget ind. Tag ikke autoriteten fra hende og sløs ikke med tid og ressourcer, for det vil være stressende for hende. Giv hende i stedet for noget at løbe efter, som giver mening, så hun kan skabe resultater og nå sine mål.
Den inspirerende medarbejder (gul)
Har du mødt ham, der næsten ikke er kommet ind af døren, før han, med store armbevægelser, snakker livligt om, hvad der skete til sidste MUS og hvordan det er gået siden? Han ser allerede nye muligheder og er klar på, at der skal ske noget nu.
Han glemmer dog at lytte til dig, og bliver hurtigt presset, hvis han oplever at du er skeptisk eller ikke lytter til ham. Han vil meget gerne være en del af gruppen, men er ikke så god til at modtage kritik foran andre. Fokuser derfor på de gode ting han gør, og hvis der er kritik, er det bedst at tale om på tomandshånd.
For at være sikker på, at I får noget ud af samtalen, og han har hørt hvad du siger, vil det være en god idé at lave aftaler/delmål med konkrete deadlines – så ved I begge, hvad næste skridt er.
Den analytiske medarbejder (blå)
”Hvis du kendte svaret, hvorfor sagde du det så ikke?”. Det spørgsmål har du måske før måtte stille, hvis du har en medarbejder der er den analytiske blå. Han er kritisk, eftertænksom og flittig, men hvis du ikke spørger, er det ikke sikkert, at han kommer med svaret, selvom han kender det. Han tænker forud, er rolig og god til at holde hovedet koldt – men har svært ved at tage en beslutning, før der er styr på alle detaljerne.
Forberedelse inden en MUS med ham er vigtig, for det er svært at give feedback til en, der allerede ved bedst, og som er klar med modspørgsmål. Er I begge forberedt, holder jer til emnet og undgår at blive personlige, så vil I have de bedste forudsætninger for en god MUS.
Den stabile medarbejder (grøn)
Den stabile grønne er nem at have med at gøre, da hun er støttende, pålidelig, eftergiven og en god holdspiller. Hun er ikke så glad for forandring, da tryghed er meget vigtigt for hende – men hvis hun får tid og motivation, kan hun få lysten til at prøve noget nyt.
For mange løse tråde, lynhurtige forandringer og at fremlægge foran mange mennesker, stresser hende. Samtidig er hun ikke god til kritik, især ikke hvis hun føler, det er hendes adfærd den er gal med. Fortæl hende gerne at opgaven blot skal løses anderledes, at det ikke er hende, der er forkert på den og slut med positiv feedback – så kan I begge gå fra samtalen med en god følelse.
Skal din MUS-proces også sættes i system?
Det er både nemmere og billigere end du tror

Hvad skal jeg som leder gøre?
Bedre forståelse for medarbejderen, skaber bedre kommunikation. Når du har forståelsen, er godt forberedt og alle går fra samtalen med tydelige handlingsplaner, bliver MUS et stærkt værktøj til at motivere og udvikle.
Skal det være nemt at huske og efterleve de råd, vi har nævnt i artiklen, så dine MUS-samtaler altid er godt forberedt og munder ud i gode handlingsplaner? Så kontakt MUSsamtale.dk og hør mere om vores brugervenlige digitale MUS-værktøj, som kan støtte både ledere og medarbejdere i MUS-processen både før, under og efter samtalen.
Vil du lære mere om de forskellige personlighedstyper formidlet på en interessant og underholdende måde, kan du finde bogen her: ’Omgivet af idioter’ af Thomas Erikson.
Som leder kan du finde yderligere inspiration MUS i denne artikel: Leder! Her er en artikel om MUS-samtale forberedelse til dig.

Sofie Hjorslev Andreasen
Sofie er konsulent hos MUSsamtale.dk og hjælper kunderne godt i gang med deres nye MUS-værktøj. Hun har 8 års erfaring med implementering af software og support, og så kan hun gøre selv komplekse processer helt enkle at forstå. Booker du en demo af vores MUS-værktøj, kan du være heldig at få en virtuel kop kaffe med Sofie.